Tekmovanja

Trudimo se, da smo uspešni …

Matematika

Mladi in denar – Generacija euro (v letu 2015 prvo mesto na tekmovanju iz finančne pismenosti v kategoriji srednjih šol)

 

Šolsko, regijsko in državno tekmovanje iz matematike in logike

 

 

 

 

Šport

Ljubljanski maraton

 

Srednješolsko prvenstvo Ljubljane v odbojki za mladinci

 

Srednješolsko ljubljansko prvenstvo v košarki za mladince

 

Srednješolsko ljubljansko prvenstvo v tenisu

 

Srednješolsko prvenstvo Ljubljane v odbojki za mladinke

 

Srednješolsko prvenstvo Ljubljane v odbojki na mivki za mladinke

 

Jeziki

NEM – šolsko in državno tekmovanje iz znanja nemškega jezika za 2. in 3. letnik

 

NEM – Bralna značka (Pfiffikus)

 

ANG – tekmovanje za druge letnike (kratki filmi), v šolskem letu 2014/15 zlato priznanje na državnem tekmovanju in srebrno priznanje na mednarodnem tekmovanju.

 

ANG – tekmovanje za tretje letnike

 

LAT – državno tekmovanje iz latinskega jezika za 3. letnik. Lani je dijak 3. letnika naše šole dosegel 2. mesto.

 

ŠPA – šolsko tekmovanje iz španščine, državno tekmovanje iz španščine. V šolskem letu 2014/2015 zlato priznanje za 1. mesto, poleg tega so dijaki osvojili še tri zlata priznanja.

 

Španska bralna značka – dijaki sodelujejo individualno prek spleta, vsako leto smo prejeli večino zlatih in nekaj srebrnih priznanj.

 

FRA – tekmovanje iz francoščine za 4. letnike.  V šolskem letu 2014/2015 osvojena 1., 3. in 7. mesto (tri zlata priznanje od sedmih v državi).

 

RUŠ – državno tekmovanje iz ruščine. V šolskem letu 2014/2015 doseženo 1. in 2. mesto na osnovni ravni (tekmovanje je organizirano na dveh ravneh).

Družboslovje

ZGO – državno tekmovanje mladih zgodovinarjev (mentorica prof. Jasmina Pavčič). V šolskem letu 2014/2015 tri zlata priznanja iz pisnega dela ter zlato priznanje iz  terenskega dela.

 

FIL – državno tekmovanje iz pisanja filozofskega eseja

 

Biologija

Tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni

 

Tekmovanje iz znanja biologije za proteusovo nagrado, na katerem na državnem tekmovanju naši dijaki dosegajo najvišje rezultate v državi (prva, druga in tretja mesta). V šolskem letu  2014/15 so naši dijaki osvojili dvanajst zlatih priznanj, kar je največ v državi, poleg tega pa so naši dijaki prejeli še pet srebrnih priznanj. Vsako leto v zadnjih treh letih se je naš dijak uvrstil tudi v izbor za ekipo, ki Slovenijo zastopa na mednarodni biološki olimpijadi. V šolskem letu 2012/13 je naš dijak tudi prejel bronasto priznanje na mednarodni biološki olimpijadi.

 

Tekmovanje iz znanja naravoslovja (EUSO)

Slovenščina

Tekmovanje v znanju materinščine za Cankarjevo priznanje

  • priprave za dijake 1. in 2. letnika vodi Alenka Arbiter (arbiter@gimnazija-poljane.com). V šolskem letu 2014/15 sta naša dijaka osvojila dve zlati Cankarjevi priznanji;

 

  • priprave za dijake 3. in 4. letnika vodi Marjana Lenasi Lipovšek (lenasi-lipovsek@gimnazija-poljane.com). V šolskem letu 2014/2015 sta naši dijakinji osvojili dve srebrni Cankarjevi priznanji.
sloTekmovanja

Tekmovanje Slovenščina ima dolg jezik – književnost na filmu

 

Na državnem tekmovanju Slavističnega društva Slovenije Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu, so naši dijaki dosegli

 

1. mesto v kategoriji 1. in 2. letnik gimnazije z delom Gimnazija Poljane – Dramilo (po lit. predlogi V. Vodnika: Dramilo). Tekmovalci: Max Rakušček, Alma Zupan, Lara Zupan; mentorici: Darinka Marc, Nina Ostan.

 

POVEZAVA DO FILMA: https://www.youtube.com/watch?v=NKBfY8i7ImQ

sloTekmovanja2

Dijake vzpodbujamo, da sodelujejo na raznovrstnih slovenskih in tudi mednarodnih literarnih natečajih. V šolskem letu 2014/15 so dosegli naslednje odmevne rezultate:

 

  • Klara Katarina Rupert, 4. a – prva nagrada na mednarodnem pesniškem tekmovanju v Devinu, natečaj z naslovom Poezija in solidarnost, jezik in ljudje je bil tokrat že 11. po vrsti. Na tekmovanje se prijavljajo mladi iz več kot 90 držav, kar pomeni, da gre za enega najbolj prepoznavnih natečajev za mlade pesnike v svetu.
  • Amela Lišić, 3. b – prva nagrada med srednješolci na Natečaju za najlepše ljubezensko pismo, organizatorja: Kulturno društvo Josipine Turnograjske in Občina Preddvor.
  • Aljoša Lovrić Krapež, 2. f – uvrstitev med pet srednješolskih pesnikov na tekmovanju Župančičeva frulica, organizator: Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj.
  • Andraž Harauer, 3. c – posebna nagrada za kratko zgodbo, organizator Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici, iz utemeljitve: Cikel kratkih zgodb Andraža Harauerja je sklenjena celota, ki odseva čutenje sveta, kritičen pogled nanj in pogum za občutljivost v umetniški predelavi, prenašanju vsakdana v literarno obliko. Vsaka izmed zgodb, ki sintezo doživijo v pretresljivem epilogu, je svojstveno poglavje življenja neke duše, z avtorjevim pisanjem pa vrhunski literarni dosežek, ki očitno izstopa tako v formalnem kot umetniškem vidiku.
  • Tisa Neža Herlec, 4. f, Klara Katarina Rupert, 4. a in Nastja Geohelli, 1. d – nagrada Mlada Fabula 2015, dekleta so svoje zgodbe prebrale v radijski oddaji Generator na Radiu Slovenija.
  • Zuhra Topalovič, 1. h – nagrajen haiku v slovenščini na 15. srednješolskem haiku natečaju, organizator: Gimnazija Vič.

Naš osnovni cilj je dijakom nuditi kakovostno izobraževanje, z uporabo sodobnih in raznolikih načinov poučevanja. Hkrati posebno pozornost namenjamo številnim dejavnostim, ki bogatijo življenje in delo na šoli.